Vitalmania.pl

Znalazlam super dokladna tabelke z zywnoscia zasadowa i kwasowa. Co mnie zaskoczylo to to,ze np marchew czy szpinak ma kwasne ph ???Takze ryz wydawal  mi sie zawsze alkaliczny, poleca sie chorym i malym dzieciom z problemami brzusznymi, a tu prosze jednka ryz takze ma kwasne ph.

I moj ulubiony Carob takze jest kwasny :(

http://www.chemicalinjury.net/html/alkaline_diet_for_healing.html

Przeglądane: 932

Odpowiedz na to

Odpowiedzi do tej dyskusji

Tak, ja myśle że twoja lista jest durzo bliżej prawdy :)

Ale pomarancze sa przeciez w dziàle alkaicznej a mieso w kwasowej w tej tablece co wkleilam ? a nie na odwrot.

Poszłam do lekarza i pytałam o zakwaszenie a ten zaczął o kwasicy nawijać, która jest zupełnie innym problemem. Generalnie powiedział, że zakwaszenie to bzdura (może nie był na tym wykładzie akurat, albo nie poruszany jest ten temat na akademiach medycznych).

W końcu trafiłam na fajny wykład na kongresie medycyny naturalnej w Toruniu i tam doktor Krzysztof Krupka dokładnie wyjaśniał o co chodzi. Problem nie tylko w diecie jest ale w wodzie ! W życiu nie przypuszczałam, że woda może mieć tak różne pH !

Szukałam potem informacji na ten temat i znalazłam ciekawy jak mi się zdaje artykuł. Polecam http://www.naturalnamedycyna.pl/warto-wiedziec/zakwaszenie-organizm...

Sporo niejasności jest z żurawiną. Niby podają, że jest kwaśna (no w smaku rzeczywiście) ale podobno w czasie trawienia się zmienia na alkaliczną.

Tu zacytuję fragmencik znalezionego w sieci tekstu lekarki "Żurawina znajduje, więc coraz szersze zastosowanie w leczeniu zapaleń pęcherza i łagodnych zakażeń układu moczowego. Warto nadmienić, że owoc ten nie powoduje zakwaszania moczu, lecz go alkalizuje i może być bezpiecznie stosowany przez chorych na kamicę moczową, a nawet powinien być przez nich zażywany przewlekle, celem zapobiegania nawrotowi kamicy. Obfite pojenie sokiem żurawinowym rozpuszcza kamienie zawierające moczany i przerywa napad kolki nerkowej. Wyniki badań wykazują bowiem, że większość złogów tworzy się w wtedy, kiedy mocz jest kwaśny, bo tylko w takim środowisku wytrącają się kryształy kwasu moczowego, stanowiące jądro najczęstszych złogów szczawianowo-wapniowych. Odkwaszanie moczu stanowi więc podstawowy sposób profilaktyki i leczenia, szczególnie istotny w tych przypadkach, kiedy dieta obfituje w białko pochodzenia zwierzęcego. Picie dużej ilości soku żurawinowego alkalizuje mocz i rozpuszcza kamienie zawierające moczany. Innymi słowy, jeśli lubimy mięso i mamy skłonność do kamicy nerkowej, powinniśmy alkalizować mocz, a żurawina, ze względu na dodatkowe właściwości ograniczające wzrost bakterii chorobotwórczych, nadaje się do tego celu najlepiej."

No i co z tym w końcu ???  Zakwasza czy alkalizuje ???

Janina to, że część produktów w trakcie trawienia staje się alkaliczne lub kwasowe to jedno. Drugie, to fakt, że na jedzenie trzeba patrzeć całościowo. Ph jest ważnym parametrem, ale nie jedynym. Dla przykładu kiszonki mają niskie pH, ale z innych powodów są bardzo korzystne dla zdrowia. Natomiast mleko krowie jest lekko kwasowe, za to zawiera mnóstwo hormonów, ciałek ropnych, nie mówiąc o antybiotykach. Dlatego jedzenie powinno być rozpatrywane w różnych aspektach. Dodatkowo odżywianie wg. zasad równowagi kwasowo - zasadowej, jak sama nazwa wskazuje jest balansowaniem. Czyli jeżeli ktoś zje dajmy na to kapustę kiszoną ze względu na jej dobroczynne działanie i potem wyrówna pH np. zielonym sokiem lub sałatką będzie miał się świetnie :)

Znalazlam tym razem naprawde wiarygodne badanie co do zywnosci zasadowo - kwasowej.

tutaj opis samego badania , badano kwas wydzielany w nerkach , mocz:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7797810

Co jest szokujace, to platki owsiane czy ryz brazowy :() kopiuje : Aha, czym wyzszy numer tym gorzej, czym nizszy - minusowy tym lepiej, ser takze szokujacy .....

Napoje

Piwo, ogólnie

-0,2

Piwo, światło

0,9

Piwo, silny (porter)

-0,1

Coca-cola

0,4

Kakao wykonane z mleka odtłuszczonego

-0,4

Kawa, wyciąg 5 minut

-1,4

Woda mineralna (Apolinary)

-1,8

Woda mineralna (Volvic)

-0,1

Wino czerwone

-2,4

Herbata, indyjskich wydobycie

-0,3

Białe wino, wysuszyć

-1,2

Tłuszcze i oleje

Masło

0,6

Margaryna

-0,5

Oliwa z oliwek

0,0

Olej słonecznikowy

0,0

Ryba

Filet z dorsza

7,1

Plamiak

6,8

Śledź

7,0

Pstrąg, brązowy parze

10,8

Owoce i soki owocowe

Sok jabłkowy, niefiltrowane

-2,2

Jabłka, 15 uskrællet odmian, średnie

-2,2

Morele

-4,8

Banany

-5,5

Porzeczki czarne

-6,5

Wiśnie

-3,6

Sok winogronowy, niesłodzone

-1,0

Kiwi

-4,1

Sok z cytryny

-2,5

Sok pomarańczowy, niesłodzone

-2,9

Pomarańcze

-2,7

Brzoskwinie

-2,4

Gruszki, 3 uskrællet odmian, średnie

-2,9

Ananasy

-2,7

Rodzynki

-21,0

Truskawki

-2,2

Arbuz

-1,9

Orzechy

Orzechy laskowe

-2,8

Orzechy włoskie

6,8

Ziarna zbóż i mąki

Chleb żytni mieszany (51-89%) i pszenica

4,0

Chleb, mąka żytnia

4,1

Chleb mieszany pszenicy (51-89%) i żyta

3,8

Pieczywo, mąka, razowy

1,8

Pieczywo, mąka, biały

3,7

Płatki kukurydziane

6,0

Pieczywo chrupkie, żyto

3,3

Makaron, jajko

6,4

Płatki owsiane, owsiane

10,7

Ryż, brązowy

12,5

Ryż, biały

4,6

Ryż, biały, gotowane

1,7

Mąka żytnia, razowa

5,9

Spaghetti, biała mąka

6,5

Spaghetti, razowy

7,3

Mąka pszenna, biały

6,9

Mąka pszenna, pełnoziarnisty

8,2

Rośliny strączkowe

Fasola, zielony / igieł fasola

-3,1

Soczewica, zielone i brązowe, całe, suszone

3,5

Groszek

1,2

Orzeszki ziemne, niesolonego

8,3

Mięso i produkty mięsne

Wołowina, chude

7,8

Kurczak, mięso, bez skóry

8,7

Kiełbasy

6,7

Pasztetowa

10,6

Mock szynka

10,2

Wieprzowina, chuda

7,9

Stek z polędwicy wołowej, chude energii elektrycznej. śmiały

8,8

Salami

11,8

Mięso z indyka bez skóry

9,9

Cielęcina, polędwica

9,0

Mleko i produkty mleczne

Maślanka

0,5

Camembert

14,6

Ser cheddar, o niskiej zawartości tłuszczu

26,4

Ser, Gouda

18,6

Twaróg, zwykły

8,7

Śmietana, świeże energii elektrycznej. zakwaszone

1,2

Serek (Quark)

11,1

Pełnotłusty ser miękki

4,3

Ser żółty, średnie 4 rodzaje

19,2

Lody, waniliowe

0,6

Mleko, skondensowane

1,1

Mleko pasteryzowane

0,7

Parmezanem

34,2

Ser topiony, naturalny

28,7

Jogurt, mleko, owoce

1,2

Jogurt, mleko, naturalny

1,5

Jajka

Jaja, kurczak, cały

8,2

Białko

1,1

Żółtko

23,4

Cukier, konserwy i słodycze

Mleko czekoladowe

2,4

Miód

-0,3

Madeira cake

3,7

Marmolada

-1,5

Cukier biały

-0,1

Warzywa

Szparagi

-0,4

Brokuły

-1,2

Marchew, nowy

-4,9

Kalafior

-4,0

Seler

-5,2

Sałata, cykoria

-2,0

Ogórek

-0,8

Bakłażan

-3,4

Pory

-1,8

Sałata, średnie 4 odmiany

-2,5

Sałata, lodowa

-1,6

Grzybek

-1,4

Cebule

-1,5

Pieprz

-1,4

Ziemniaki, stary

-4,0

Rzodkiewka, czerwona

-3,7

Szpinak

-14,0

Sok pomidorowy

-2,8

Pomidory

-3,1

Cukinia

-4,6

Tabela ta jest adaptacją:
Remer T i Manz F.: Potencjalna obciążenie nerek kwas żywności i sina inflytande od pH moczu. J Am Dieta dr hab 1995; 95:791-797.

http://www.komaelk.dk/pral.html#c2925

http://translate.google.dk/translate?sl=da&tl=pl&js=n&p...

Co prawda nie jestem jeszcze w 100% weganką, ale do tego dążę i myślę, że kiedyś dotrę do tego celu:) Popieram Ciebie Pepsi, kiepska to by była reklama weganizmu, gdyby tak po wielu latach tej diety wylądować w szpitalu z zawałem lub udarem. Miałam takie same przemyślenia odnośnie tego faceta - albo nie suplementował b12, albo za dużo tłuszczu jadł, albo jedno i drugie.

Jeszcze nie jestem na 100% wegan, ale moje poziomy zarówno homocysteiny, jak i b12, nie były zbyt dobre, choć teoretycznie w normie, przynajmniej tej naszej, polskiej;) a suplementowałam b12 tak raz, 2 razy w tygodniu. Zaczęłam suplementować codziennie i już się lepiej czuję, sprawdzę za jakiś czas jakie to ma pokrycie w badaniach krwi. Kupiłam też metylb12 w sprayu z USA, pure vegan. Wcześniej brałam dostępną w Polsce cyjanokobalaminę w tabletkach. Uważam, że warto przynajmniej kontrolować poziom b12 i homocysteiny, jeśli ktoś uważa, że nie potrzebuje suplementacji,  żeby się o tym przekonać:)

FACEBOOK

© 2012   Created by Basia Wesola.

Oznaczenia  |  Zgłoś problem  |  Warunki serwisu