Znaczniki:
Przeglądane: 932
Permalink Odpowiedź od Bart M dnia Kwiecień 21, 2011 o 19:26
Permalink Odpowiedź od Poli dnia Grudzień 15, 2011 o 22:55 Ale pomarancze sa przeciez w dziàle alkaicznej a mieso w kwasowej w tej tablece co wkleilam ? a nie na odwrot.
Permalink Odpowiedź od Janina Polaczek dnia Czerwiec 13, 2011 o 15:14 Poszłam do lekarza i pytałam o zakwaszenie a ten zaczął o kwasicy nawijać, która jest zupełnie innym problemem. Generalnie powiedział, że zakwaszenie to bzdura (może nie był na tym wykładzie akurat, albo nie poruszany jest ten temat na akademiach medycznych).
W końcu trafiłam na fajny wykład na kongresie medycyny naturalnej w Toruniu i tam doktor Krzysztof Krupka dokładnie wyjaśniał o co chodzi. Problem nie tylko w diecie jest ale w wodzie ! W życiu nie przypuszczałam, że woda może mieć tak różne pH !
Szukałam potem informacji na ten temat i znalazłam ciekawy jak mi się zdaje artykuł. Polecam http://www.naturalnamedycyna.pl/warto-wiedziec/zakwaszenie-organizm...
Sporo niejasności jest z żurawiną. Niby podają, że jest kwaśna (no w smaku rzeczywiście) ale podobno w czasie trawienia się zmienia na alkaliczną.
Tu zacytuję fragmencik znalezionego w sieci tekstu lekarki "Żurawina znajduje, więc coraz szersze zastosowanie w leczeniu zapaleń pęcherza i łagodnych zakażeń układu moczowego. Warto nadmienić, że owoc ten nie powoduje zakwaszania moczu, lecz go alkalizuje i może być bezpiecznie stosowany przez chorych na kamicę moczową, a nawet powinien być przez nich zażywany przewlekle, celem zapobiegania nawrotowi kamicy. Obfite pojenie sokiem żurawinowym rozpuszcza kamienie zawierające moczany i przerywa napad kolki nerkowej. Wyniki badań wykazują bowiem, że większość złogów tworzy się w wtedy, kiedy mocz jest kwaśny, bo tylko w takim środowisku wytrącają się kryształy kwasu moczowego, stanowiące jądro najczęstszych złogów szczawianowo-wapniowych. Odkwaszanie moczu stanowi więc podstawowy sposób profilaktyki i leczenia, szczególnie istotny w tych przypadkach, kiedy dieta obfituje w białko pochodzenia zwierzęcego. Picie dużej ilości soku żurawinowego alkalizuje mocz i rozpuszcza kamienie zawierające moczany. Innymi słowy, jeśli lubimy mięso i mamy skłonność do kamicy nerkowej, powinniśmy alkalizować mocz, a żurawina, ze względu na dodatkowe właściwości ograniczające wzrost bakterii chorobotwórczych, nadaje się do tego celu najlepiej."
No i co z tym w końcu ??? Zakwasza czy alkalizuje ???
Permalink Odpowiedź od RAWolucja dnia Czerwiec 13, 2011 o 15:27
Permalink Odpowiedź od Poli dnia Luty 10, 2012 o 22:34 Znalazlam tym razem naprawde wiarygodne badanie co do zywnosci zasadowo - kwasowej.
tutaj opis samego badania , badano kwas wydzielany w nerkach , mocz:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7797810
Co jest szokujace, to platki owsiane czy ryz brazowy :() kopiuje : Aha, czym wyzszy numer tym gorzej, czym nizszy - minusowy tym lepiej, ser takze szokujacy .....
Napoje |
|
Piwo, ogólnie |
-0,2 |
Piwo, światło |
0,9 |
Piwo, silny (porter) |
-0,1 |
Coca-cola |
0,4 |
Kakao wykonane z mleka odtłuszczonego |
-0,4 |
Kawa, wyciąg 5 minut |
-1,4 |
Woda mineralna (Apolinary) |
-1,8 |
Woda mineralna (Volvic) |
-0,1 |
Wino czerwone |
-2,4 |
Herbata, indyjskich wydobycie |
-0,3 |
Białe wino, wysuszyć |
-1,2 |
|
|
Masło |
0,6 |
Margaryna |
-0,5 |
Oliwa z oliwek |
0,0 |
Olej słonecznikowy |
0,0 |
|
|
Filet z dorsza |
7,1 |
Plamiak |
6,8 |
Śledź |
7,0 |
Pstrąg, brązowy parze |
10,8 |
|
|
Sok jabłkowy, niefiltrowane |
-2,2 |
Jabłka, 15 uskrællet odmian, średnie |
-2,2 |
Morele |
-4,8 |
Banany |
-5,5 |
Porzeczki czarne |
-6,5 |
Wiśnie |
-3,6 |
Sok winogronowy, niesłodzone |
-1,0 |
Kiwi |
-4,1 |
Sok z cytryny |
-2,5 |
Sok pomarańczowy, niesłodzone |
-2,9 |
Pomarańcze |
-2,7 |
Brzoskwinie |
-2,4 |
Gruszki, 3 uskrællet odmian, średnie |
-2,9 |
Ananasy |
-2,7 |
Rodzynki |
-21,0 |
Truskawki |
-2,2 |
Arbuz |
-1,9 |
|
|
Orzechy laskowe |
-2,8 |
Orzechy włoskie |
6,8 |
|
|
Chleb żytni mieszany (51-89%) i pszenica |
4,0 |
Chleb, mąka żytnia |
4,1 |
Chleb mieszany pszenicy (51-89%) i żyta |
3,8 |
Pieczywo, mąka, razowy |
1,8 |
Pieczywo, mąka, biały |
3,7 |
Płatki kukurydziane |
6,0 |
Pieczywo chrupkie, żyto |
3,3 |
Makaron, jajko |
6,4 |
Płatki owsiane, owsiane |
10,7 |
Ryż, brązowy |
12,5 |
Ryż, biały |
4,6 |
Ryż, biały, gotowane |
1,7 |
Mąka żytnia, razowa |
5,9 |
Spaghetti, biała mąka |
6,5 |
Spaghetti, razowy |
7,3 |
Mąka pszenna, biały |
6,9 |
Mąka pszenna, pełnoziarnisty |
8,2 |
|
|
Fasola, zielony / igieł fasola |
-3,1 |
Soczewica, zielone i brązowe, całe, suszone |
3,5 |
Groszek |
1,2 |
Orzeszki ziemne, niesolonego |
8,3 |
|
|
Wołowina, chude |
7,8 |
Kurczak, mięso, bez skóry |
8,7 |
Kiełbasy |
6,7 |
Pasztetowa |
10,6 |
Mock szynka |
10,2 |
Wieprzowina, chuda |
7,9 |
Stek z polędwicy wołowej, chude energii elektrycznej. śmiały |
8,8 |
Salami |
11,8 |
Mięso z indyka bez skóry |
9,9 |
Cielęcina, polędwica |
9,0 |
|
|
Maślanka |
0,5 |
Camembert |
14,6 |
Ser cheddar, o niskiej zawartości tłuszczu |
26,4 |
Ser, Gouda |
18,6 |
Twaróg, zwykły |
8,7 |
Śmietana, świeże energii elektrycznej. zakwaszone |
1,2 |
Serek (Quark) |
11,1 |
Pełnotłusty ser miękki |
4,3 |
Ser żółty, średnie 4 rodzaje |
19,2 |
Lody, waniliowe |
0,6 |
Mleko, skondensowane |
1,1 |
Mleko pasteryzowane |
0,7 |
Parmezanem |
34,2 |
Ser topiony, naturalny |
28,7 |
Jogurt, mleko, owoce |
1,2 |
Jogurt, mleko, naturalny |
1,5 |
|
|
Jaja, kurczak, cały |
8,2 |
Białko |
1,1 |
Żółtko |
23,4 |
|
|
Mleko czekoladowe |
2,4 |
Miód |
-0,3 |
Madeira cake |
3,7 |
Marmolada |
-1,5 |
Cukier biały |
-0,1 |
|
|
Szparagi |
-0,4 |
Brokuły |
-1,2 |
Marchew, nowy |
-4,9 |
Kalafior |
-4,0 |
Seler |
-5,2 |
Sałata, cykoria |
-2,0 |
Ogórek |
-0,8 |
Bakłażan |
-3,4 |
Pory |
-1,8 |
Sałata, średnie 4 odmiany |
-2,5 |
Sałata, lodowa |
-1,6 |
Grzybek |
-1,4 |
Cebule |
-1,5 |
Pieprz |
-1,4 |
Ziemniaki, stary |
-4,0 |
Rzodkiewka, czerwona |
-3,7 |
Szpinak |
-14,0 |
Sok pomidorowy |
-2,8 |
Pomidory |
-3,1 |
Cukinia |
-4,6 |
Tabela ta jest adaptacją:
Remer T i Manz F.: Potencjalna obciążenie nerek kwas żywności i sina inflytande od pH moczu. J Am Dieta dr hab 1995; 95:791-797.
Permalink Odpowiedź od jazgottt dnia Luty 11, 2012 o 15:53 Co prawda nie jestem jeszcze w 100% weganką, ale do tego dążę i myślę, że kiedyś dotrę do tego celu:) Popieram Ciebie Pepsi, kiepska to by była reklama weganizmu, gdyby tak po wielu latach tej diety wylądować w szpitalu z zawałem lub udarem. Miałam takie same przemyślenia odnośnie tego faceta - albo nie suplementował b12, albo za dużo tłuszczu jadł, albo jedno i drugie.
Jeszcze nie jestem na 100% wegan, ale moje poziomy zarówno homocysteiny, jak i b12, nie były zbyt dobre, choć teoretycznie w normie, przynajmniej tej naszej, polskiej;) a suplementowałam b12 tak raz, 2 razy w tygodniu. Zaczęłam suplementować codziennie i już się lepiej czuję, sprawdzę za jakiś czas jakie to ma pokrycie w badaniach krwi. Kupiłam też metylb12 w sprayu z USA, pure vegan. Wcześniej brałam dostępną w Polsce cyjanokobalaminę w tabletkach. Uważam, że warto przynajmniej kontrolować poziom b12 i homocysteiny, jeśli ktoś uważa, że nie potrzebuje suplementacji, żeby się o tym przekonać:)
© 2012 Created by Basia Wesola.