Kurkumina – przeciwnowotworowa broń natury

2100

Kurkuma to ekstrakt z ostryżu długiego, zwanego również szafranem indyjskim. Kurkumina – główny, działający leczniczo składnik kurkumy, to jeden z najpotężniejszych, naturalnych składników przeciwnowotworowych. Co sprawia, że ta znana wszystkim orientalna przyprawa ma taką moc dla naszego zdrowia?

Przyprawa życia

kurkuma-ostryz

Ostryż długi

Kurkuma jest przyprawą stosowaną w kuchni indyjskiej od tysiącleci. Hindusi używają jej od tak dawna głównie ze względu na jej właściwości lecznicze, dlatego też wykorzystywana jest w medycynie ajurwedyjskiej, tajskiej, indyjskiej, japońskiej oraz indonezyjskiej. Na przestrzeni ostatnich lat obserwuje się ogromne zainteresowanie leczniczym działaniem tej substancji również w krajach zachodnich. Zawarte w kłączu ostryża kurkuminoidy, których w kurkumie jest 90% – to bardzo silne antyoksydanty. To wyjaśnia liczbę wskazań medycznych dla tej substancji. Składnik ten wpływa na leczenie różnych stanów zapalnych, z którymi mamy do czynienia w chorobach nowotworowych, ale wpływa również na bóle reumatyczne, bóle stawowe czy menstruacyjne. Ponadto kurkumę stosuje się również w przyspieszaniu leczenia wrzodów, ran oraz uszkodzeń wywołanych na przykład przez egzemę.

W doborowym towarzystwie

Przyswajalność/biodostępność kurkuminy (głównego, działającego leczniczo składnika kurkumy) bez odpowiedniego towarzystwa jest znikoma. Należy wybierać preparaty, które zawierają również ekstrakty z pieprzu bądź papryki ostrej, w których składzie znajduje się bromelina lub piperyna. Połączenie ekstraktu z ostryżu długiego z czarnym pieprzem oraz papryką daje najlepsze efekty, gdyż według znanych źródeł taka kompozycja zwiększa przyswajalność kurkuminy nawet 1000-krotnie.

KURKUMA wellu nutrivi larens przeciwnowotworowe

Działanie przeciwnowotworowe

0018

Health & Beauty Peptide Drink to bezkonkurencyjne źródło aminokwasów i peptydów kolagenu rybiego, w 100% naturalnego, najlepiej przyswajalnego pochodzenia. Zawiera krzem ze skrzypu polnego, witaminę C z aceroli oraz kurkuminę z kurkumy w towarzystwie piperyny, która zwiększa jej przyswajalność.

Dowody naukowe pokazują, że kurkumina jest dzisiaj jednym z najsilniejszych i najbardziej obiecujących składników przeciwdziałających nowotworom. Powstało blisko 300 publikacji potwierdzających jej unikalne właściwości. Naukowcy z Centrum Badań nad Rakiem w Houston udowodnili między innymi, że osoby, które codziennie spożywają nawet niewielkie ilości kurkumy, aż dziesięciokrotnie rzadziej chorują na raka nerki, ośmiokrotnie rzadziej na raka płuc i pięć razy rzadziej na raka piersi.
Wielu onkologów potwierdza skuteczność kurkumy w walce z nowotworami. Dr Saraswati Sukumar, wybitny onkolog z Uniwersytetu Johna Hopkinsa w Baltimore w USA, przez wiele lat prowadziła badania nad składem i właściwościami kurkuminy. Dokonała arcyciekawych odkryć w tym zakresie, potwierdzając zdolność kurkumy do zwalczania cukrzycy, stanów zapalnych oraz nowotworów. Badania opublikowane w 2011 roku w czasopiśmie „Proceedings of the National Academy of Science” potwierdzają, że nawet 25% wszystkich nowotworów wywołanych jest przez chroniczny stan zapalny. W dodatku według Centrum Nowotworów dr Anderson kurkumina oddziałuje na 75% nowotworów. Wykazano, że wyszukuje złośliwe komórki nowotworowe i zabija je, omijając zdrowe komórki – w przeciwieństwie do farmaceutyków, w tym agresywnej chemii onkologicznej.

Jasny umysł

Kurkuma ma również wpływ na chorobę Alzheimera lub inne formy demencji starczej. Istnieje wiele studiów, badań medycznych oraz publikacji na ten temat. Japońscy naukowcy w trzech niezależnych badaniach dowiedli, że kurkuma wykazuje niezwykłe działanie lecznicze, nie tylko przynosząc ulgę w demencji, ale również usprawniając ogólne funkcje organizmu.

Podnoszący witalność Good Life zawiera ekstrakt z kurkumy oraz ekstrakty z pieprzu i papryki

Szerokie oddziaływanie

Autorzy badań opublikowanych w 2008 roku w magazynie „Annals of Indian Academy of Neurology” potwierdzają właściwości antyoksydacyjne, detoksykacyjne, przeciwzapalne oraz lipofilne kurkuminy. Podsumowując, 50 lat badań oraz blisko 300 publikacji naukowych poświadczają dzisiaj, że kurkumina, główny składnik kurkumy, zwanej ostryżem długim, działa odżywczo na cały organizm.

 

 

 

JAK DZIAŁA KURKUMINA?

  • hamuje objawy wywołane cukrzycą typu II
  • obniża poziom cholesterolu
  • hamuje agregację płytek krwi
  • hamuje tworzenie się i rozwój guzów
  • przyspiesza gojenie ran
  • hamuje zakrzepicę
  • zapobiega sklerozie
  • hamuje infekcję i replikację HIV
  • przyspiesza leczenie wrzodów
  • chroni przed zaćmą
  • hamuje rozwój stwardnienia rozsianego
  • chroni przed uszkodzeniami wątroby
  • zwiększa wydzielanie żółci
  • chroni przed tworzeniem się katarakty
  • znacząco przyspiesza trawienie
  • wpływa na utlenianie lipoprotein / zapobiega niskiej gęstości utleniania lipoprotein
  • hamuje chorobę Alzheimera oraz innych demencji starczych
  • zapobiega reumatoidalnemu zapaleniu stawów (RZS)
  • posiada silne działanie antyoksydacyjne (wymiatanie wolnych rodników)
  • zapobiega zawałowi mięśnia sercowego
Poprzedni artykułKosmeceutyk a kosmetyk – w czym tkwi różnica?
Następny artykułHydromanil – ekspert w nawilżaniu